2018-01-23 09:13:27• hírek • Oszkó Viktória

Ne maradjanak le a Magyar Kultúra Hete programsorozat hatodik napi programjáról se!

Január 20. és 27. között szervezi meg idén az Ady Endre Társaság, a Harag György Társulat, a Zanotta Art és a Brighella Bábtagozat az "Egycsillagú égbolt" - XII. Magyar Kultúra Hete programsorozatot.

Elérkezett az idő, hogy a hatodik nap programját is részletesen bemutassuk Önöknek!

 

JANUÁR 25, CSÜTÖRTÖK



12:00 órától az Iparosotthonban népi hangszeres bemutatót tekinthetnek meg, illetve résztvehetnek egy közös éneklésen Gulyás Ferenccel.


Gulyás Ferenc az Ex NOX, MENTE-FOLK együttes zenésze. Népi hangszeres előadóművész, néprajzkutató, kulturális antropológus. A Magyar Kultúra Lovagja cím birtokosa.
 

"Műsoromban a magyar népdalok „gyöngyszemeit” megszólaltatva, rendszerbe foglalva bemutatom a magyar nép által használt hangszereket. A programban szerepel a citera, bőrduda, tekerőlant, körtemuzsika, török síp, tárogató, doromb, tambura, koboz, furulya, kaval, tilinkó, dobok, csörgők, köcsögduda, és más egyéb ritmus hangszerek bemutatása. Az általam hozott hangszerekkel a közönséget bevonva több zenekari formációt is létrehozunk, átéljük az együtt zenélés és közös éneklés közösségformáló szépségét és erejét."
 

Az előadás megtekintését minden 5 év fölötti személynek szeretettel ajánlják a szervezők. A belépés ingyenes.
 



19:00 órától a Nagykárolyi Városi Színházban tekinthetik meg Perczel Enikő “A nemzet csalogánya” című darabját, amely Blaha Lujza dalos életét dolgozza fel. Zenés kulisszatitkoba tekinthetnek be két részben Csomor Csilla előadásában.
 

"A Déryné Széppataki Róza életét feldolgozó Édes Rózám! című estem után az elsöprő erejű asszony, a magyar nyelvű zenés színház páratlan alakja, a „nemzet csalogánya” pályaíve keltette fel figyelmemet. Ezzel is azt a célomat támogatva, hogy elfeledett színészórásaink emlékét megőrizzük az utókornak.


A korabeli sajtó szerint valamennyi népszínműben Blaha Lujza volt a királyné parasztruhában, azaz egyszerűségében is páratlan tehetséggel bírt. De honnan indult az operett, opera, népszínmű, dráma koronázatlan királynője, a kis „dalos Lujzácska”? Ki volt az a kislány, aki alig 16 évesen ment férjhez a 37 éves Blaha János karmesterhez?


Hogyan szerződtette Őt Szigligeti Ede a Nemzeti Színházhoz, hogy végigjátssza a népszínmű-irodalom jelentős szerepeit? Ezek a kérdések és még sok más is foglalkoztatott, mikor alkotótársaim segítségével elkészítettük a kétszer 45 perces, zenés színpadi adaptációt. A kihívást ennél a produkciónál abban látom, hogy túllépek a monodráma műfajiságán, a közönség könnyed formában nyer bepillantást a zenés színpad jeles képviselőjének életébe”.
 

Rendező Bezerédi Zoltán, a díszleteket és a jelmezeket tervezte Árva Nóra, zongorán kísér Darvas Ferenc/Darvas Kristóf. A teljes árú jegyek 30 lejért, a diák- és nyugdíjas jegyek 20 lejért érthetők el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: